onsdag 27 januari 2010

Dagens lektion: gruppdiskussion om nyhetsrapportering och ansvar

Idag fick klassen diskutera åtta frågor som alla hade med nyhetsrapportering och ansvar att göra. Frågorna handlade om jordbävningen i Haiti och rapporteringen därifrån. Varje grupp fick diskutera sig fram till och formulera ett gemensamt skriftligt svar på varje fråga.


Här är frågorna och en sammanställning av gruppernas svar:

1. Har ni sett nyheter om jordbävningen på Haiti? Var har ni sett/hört nyheterna?

Vi har sett och hört om jordbävningen på TV (både på svenska och utländska kanaler), i tidningar, på Internet och på radio.

2. Vad handlade nyheterna om mer exakt? Ge exempel.

Nyheterna presenterade fakta om vad som har hänt, vad människorna har drabbats av samt vad vi kan göra för att hjälpa dem. Det handlade också om vad som pågår just nu i Haiti och vad folket där upplever. Det handlar om vilka länder som skickar räddningsstyrkor och om hur de arbetar för att hjälpa befolkningen.

3. Beskriv bilder som ni har sett från jordbävningsområdet. Vad visade bilderna?

Det handlade om hur verkligheten kan vara för de som drabbats av jordbävningen. Vi har sett sårade, skadade, blodiga och döda människor samt folk som gråter och skriker ut sin sorg och smärta. Vi har sett människor som har blivit räddade av räddningstjänsten när de låg under rasade byggnader. Vi har sett bland annat en 11-årig flicka som grävdes fram. Hon levde, men dog senare av sina skador.

4. Gjorde nyheterna er intresserade av att veta mer? Varför/varför inte?

Ja, för de utelämnar oftast något som gör att man går in på deras hemsida eller fortsätter titta på nyheterna för att få veta mer. Man vill veta mer för att det handlar om liv och död och för att det påverkar mänskligheten. Naturkatastrofer är brutala och därför också intressanta. Man vill veta hur det går för de drabbade. Man vill själv ställa upp och skänka pengar och då vill man också se att pengarna gör nytta.

5. Vem har det största ansvaret att hjälpa de drabbade i Haiti? Regeringar, FN, olika hjälporganisationer, eller människor på plats som inte är skadade?

FN har ett stort ansvar som skickar dit hjälp från olika länder i form av läkare och folk som håller ordning. Alla som har möjlighet har egentligen ett ansvar att hjälpa till genom att t ex skicka pengar. Hjälporganisationer och folk på plats har mest erfarenhet och är närmast till hands.

Här kom vi in på vad FN är för en organisation egentligen. Här är en kort beskrivning:
FN, Förenta Nationerna, på engelska United Nations, är en internationell freds- och säkerhetsorganisation med huvudkvarter i New York, USA. FN bildades vid andra världskrigets slut. FN:s syfte är att upprätthålla fred och säkerhet, främja (jobba för) internationell samverkan och ekonomisk och social utveckling samt verka för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla. 192 länder är med i FN. (http://www.ne.se/)


6. Har ni själva ett ansvar att hjälpa till? Om ja, hur stort ansvar på en skala från 1-10?
Om vi vill ha en bättre värld så är det allas skyldighet att hjälpa till. Sverige borde kunna hjälpa till för vi är ett rikt land. Samtidigt har ungdomar som inte har så mycket pengar ett lite mindre ansvar än vuxna som jobbar och tjänar pengar. Ungdomars ansvar ligger på en 3:a och vuxnas på 8-9. Det är inte alla som har möjlighet att hjälpa till heller på grund av sin egen ekonomiska situation.

7. Hade ni tyckt att ni hade haft ett större ansvar om en naturkatastrof hade inträffat i Sverige?

Ja, för det hade varit vår skyldighet att försöka bygga upp landet igen (om vi hade överlevt!), kanske med hjälp av de länder som vi har hjälpt tidigare.

8. Vad kan man göra om man själv vill hjälpa de som drabbats av jordskalvet i Haiti?

Eftersom vi inte är på plats är det enklast för oss att skicka pengar till olika hjälporganisationer.

____________________________________

Här är några av många organisationer som samlar in pengar till Haiti just nu:

Röda korset
Unicef
Rädda Barnen
Läkare utan gränser

Om man köper albumet eller enstaka låtar från Hope for Haiti Now går intäkterna (pengarna) till de jordbävningsdrabbade.

Bild: FN-flaggan, Wikipedia. Diskussionsfrågor från www.tidningeniskolan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar