tisdag 12 januari 2010

Dagens lektion: vad är kultur?

Idag presenterade jag bloggen på lektionen och berättade varför jag har startat den. Som jag sa kommer vi att läsa boken No och jag först och främst på fredagar, men det kan också bli aktuellt att läsa på någon annan svensklektion när det passar.

Om du vill låna boken så har skolbiblioteket ett exemplar. Du kan också fråga efter den på Stadsbiblioteket eller på biblioteket i stadsdelen där du bor. Om du vill köpa boken så finns den att beställa här för 41 kr + frakt eller i en vanlig bokhandel. Fråga efter boken i pocketformat, den är billigare. OBS! Du måste inte ha ett exemplar av boken för att kunna göra dina uppgifter. Det räcker att komma på lektionerna och att läsa i bloggen, men vill du ha ett eget exemplar av den så är det såklart lättare och roligare för dig.

Det är viktigt att komma på alla lektionerna i svenska så att du inte missar någonting. Gå också in minst 2-3 gånger i veckan och kolla om det finns något nytt i bloggen. Jag kommer att skriva inlägg som har med svenskan att göra och om sådant som vi pratar om och jobbar med på lektionerna. Ni får gärna kommentera inläggen eller ställa frågor om ni undrar över något.

Idag pratade vi också om begreppet kultur. Vi kom fram till att begreppet innefattar många olika saker, t ex traditioner, religion, regler, livsstil, vanor, musik, konst, dans, litteratur, mat, klädstil, nationalitet m m. Kultur kan beskrivas så här:

Kultur är alla livsmönster hos en grupp människor eller i ett samhälle. Kulturen överförs socialt från generation till generation. Det kan handla om allt från språk, konst, värderingar, seder, religion, klädsel, normer, moraliska system mm. (Källa: Wikipedia)

På s 119 i läroboken Ta för dig! finns några frågor kring kultur som vi också diskuterade tillsammans.

Imorgon på lektionen ska vi fortsätta att jobba med begreppet kultur och bland annat skriva ett brev till en utbytesstudent som ska komma till Sverige. Uppgiften finns på s 120 i boken Ta för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar