fredag 30 april 2010
Planering
Ni kommer också att skriva en större slutuppgift till No och jag samt utvärdera er egen blogginsats innan terminen är slut. Mer om detta senare.
Tisdagen den 4 maj är det nationellt prov i Engelska A. Ingen lektion i svenska den dagen.
tisdag 27 april 2010
Ingen svenska imorgon
Dagens lektion: individuell skrivuppgift
lördag 24 april 2010
Uppgift 12
No och jag s 169 - 185
I avsnittet vi läste igår dök No upp hemma hos Lucas. Han släppte in henne och ringde sedan till Lou. De bestämmer sig för att hålla det hemligt att No nu vistas hemma hos Lucas. Vi börjar misstänka att No kanske prostituerar sig eftersom det står att hon inte är densamma längre: "hon bär på en enorm trötthet eller ett oändligt äckel, något som vi inte förstår" (s 173). Dessutom verkar hon ha en hel del pengar, vilket hon inte hade förut. No säger att hon ska åka till Loïc på Irland när hon har sparat ihop mer pengar. Hon säger att hon har gömt breven från honom på ett ställe bara hon vet om och att de älskade varandra.
Kommentar till uppgift 11
torsdag 22 april 2010
Info
onsdag 21 april 2010
Dagens lektion: orsaksanalyserande text om frånvaro
Orsaker till frånvaro i gymnasieskolan
Under de senaste åren har elevers frånvaro från lektioner i gymnasieskolan ökat. Frånvaron har blivit ett problem, dels för den eleven som skolkar då han eller hon inte kan hänga med i undervisningen och dels för de andra eleverna som tvingas repetera samma saker i stället för att komma vidare. Även för lärarna är elevfrånvaron ett stort problem. De kan inte följa sin planering vilket leder till att lektionstiden inte räcker till och att läraren kan sakna betygsunderlag. Frånvaron kan dessutom leda till att fler elever får ofullständiga betyg vilket i sin tur kan leda till att arbetslösheten ökar. Vad får en elev att skolka trots att han eller hon är medveten om konsekvenserna?
Enligt en undersökning i gymnasieskolan kom eleverna fram till att det finns tre huvudorsaker till att man är frånvarande från lektionerna. De tre orsakerna är: att man av olika anledningar inte orkar, att man har problem med tiden samt att man mår dåligt.
Alla tre orsakerna har ett samband och innehåller flera anledningar till frånvaro. Att en elev inte orkar gå på vissa lektioner kan handla om att eleven inte tycker om läraren eller ämnet och tänker att han eller hon inte kommer att lära sig något viktigt. Ett dåligt schema kan också vara en orsak till frånvaro. Om man till exempel sitter uppe länge på kvällen eller om man har ett stort prov nästa dag så ”orkar” man inte gå på den tidiga eller den sena lektionen. Att man inte orkar kan också ha fysiska orsaker. Man kanske äter dåligt eller sover för lite eller för mycket.
En annan viktig anledning till att elever ibland är frånvarande kan vara att man har problem med tiden. Det kan handla om att man helt enkelt glömmer bort när man ska börja för att man kanske pratar med kompisar och har annat att tänka på. Om man får ett viktigt telefonsamtal kan man också glömma bort tiden. En annan orsak kan vara att man till exempel har fått en tid hos läkare eller har ett annat inbokat möte eller ärende. Vissa elever har svårt att vakna tidigt på morgonen och om de missar den första lektionen så kan det hända att de struntar i flera lektioner den dagen.
Ytterligare en orsak till att man har frånvaro kan vara att man mår dåligt av olika anledningar. En elev kan till exempel bli eller känna sig mobbad i skolan. Eleven kan också ha problem hemma. Exempelvis kan det handla om familjeproblem av olika slag. Eftersom man mår dåligt på grund av problemen hemma och känner att alla vet om det är man rädd att bli utfrågad i skolan. Relationsproblem, sjukdomar i umgängeskretsen och till och med dödsfall kan vara anledningar till frånvaro. Man kan också må dåligt av att ha misslyckats på ett prov eller med något annat i livet. De fysiska orsakerna till frånvaro kan vara att man upplever att man är sjuk eller att man faktiskt lider av någon sjukdom. Andra vanliga fysiska orsaker till frånvaro är till exempel mensvärk, huvudvärk, ont i magen, trötthet, förkylning och stressrelaterade symtom.
Orsakerna till frånvaro kan vara många, men de tre huvudorsakerna ovan framkom i elevundersökningen. Nästa steg är att utifrån dessa orsaker hitta lösningar på problemet med den ökande frånvaron.
tisdag 20 april 2010
Dagens lektion: gemensam text
När vi skriver gemensamt är det viktigt att alla försöker vara så aktiva som möjligt och kommer med förslag på hur man kan skriva. Uppgiften tills imorgon är att fundera på hur vi kan formulera stycket som ska handla om att vissa har problem med tiden samt stycket som ska handla om att en del elever mår dåligt och har frånvaro på grund av det. Vi ska också skriva ett avslutande stycke där vi sammanfattar vad vi har kommit fram till.
söndag 18 april 2010
Uppgift 11
lördag 17 april 2010
No och jag s 150 - 168
Igår läste vi ett sorgligt avsnitt ur No och jag.
Lous pappa säger att No måste komma till ett behandlingshem där hon får hjälp. Lou vill inte att No ska flytta ut, men hon tänker att "verkligheten alltid tar över. Det tjänar ingenting till att drömma. Man ska inte tro att man kan förändra världen, för världen är mycket starkare än vi" (s 167).
När Lou kommer hem från skolan har No stuckit. Hon har städat rummet, vikt ihop kläderna hon har fått låna och bara lämnat en sak kvar på skrivbordet: ett foto av sig själv som liten.
Kommentar till uppgift 10
onsdag 14 april 2010
Dagens lektion: orsaker till frånvaro
- man är skoltrött
- man är ointresserad av vissa lektioner
- man tycker att lärarna är tråkiga och behandlar en illa
- man är sjuk
- man tycker att schemat är dåligt
- man glömmer tiden
- man försover sig
- man är lat
- man är mobbad
- man har något roligare för sig
- man blir påverkad av andra som skolkar
- man har inte gjort läxan/pluggat inför provet
- Eleven orkar inte alltid komma till skolan (av olika anledningar)
- Man har problem med tiden (på olika sätt)
- Man mår dåligt (t ex pga sjukdom eller mobbning)
tisdag 13 april 2010
Dagens lektion: orsaksanalys
lördag 10 april 2010
Uppgift 10
No och jag s 135 - 149
fredag 9 april 2010
Dagens lektion: vad menar jag?
Idag hade vi en intressant diskussion om hur mycket man bör "använda sig själv" när man skriver. Svaret är: försök att skilja på dig själv som person och dig själv som textförfattare. Du kan aldrig komma ifrån att det är du som skriver och du som tänker, men du kan styra hur du uttrycker dig och vilken effekt det får på dina läsare. Därför vill jag att ni ska bli medvetna textförfattare. Vem man själv är som person, vad man "tycker" och vad man har varit med om är inte alltid intressant för läsaren. Språket i en resonerande text är viktigt för att uttrycka det man resonerar om.
Skriv så här när du resonerar:
Med tanke på ….. tror jag att…
Det är antagligen så att…
Det skulle kunna vara så att…
Eftersom vi vet att… kan man tänka sig att….
Man kan också se det som att…
Det är svårt att säga något helt säkert, men det borde vara så att…
Å ena sidan kan det vara så att… men å andra sidan…
Om man ser det ur den här synvinkeln kan det bero på att…men om man ser det ur en annan synvinkel...
Om jag sätter mig in Nos mammas situation kan jag föreställa mig att… Det är rimligt att tänka sig... eftersom....
En tolkning skulle kunna vara att…
En annan tolkning kan vara att…
Man skulle kunna dra slutsatsen att… eftersom vi vet att…
Det verkar som om…
Jag tolkar det som om…för att…
Antagligen är det så att… I texten står det...vilket gör att jag drar slutsatsen att...Utifrån det vi vet..vad vi däremot inte vet...
onsdag 7 april 2010
Dagens lektion: att analysera orsaker
tisdag 6 april 2010
Dagens lektion: hur skriver man om man tänker...
Undervisningen i svenska ska bland annat bidra till att eleverna får förståelse för att sättet man kommunicerar på kan få konsekvenser för andra människor. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att ta ansvar för det egna språkbruket. www.skolverket.se
Alla har ansvar för hur man talar och skriver och för vilka konsekvenser ens sätt att uttrycka sig har för mottagaren. Därför kallade jag dagens lektion för "hur skriver man när man tänker: är du dum?"
Jag gav några förslag på hur man kan välja att uttrycka sig för att inte plötsligt dras in i en personlig konflikt som man inte sedan kan ta sig ur. I fortsättningen vill jag se att ni använder er av de här sätten att uttrycka sig - både i tal och skrift.
_______________________________
Hur skriver man när man tänker ”är du dum, eller”?
Tanke:
Är du dum?
Skriv: Skulle du kunna förklara hur du menar? Kan du utveckla ditt resonemang/det du skriver lite mer? Jag är inte säker på att jag förstår hur du menar när du skriver att…
Tanke:
Hur kan du tycka/tänka/skriva/säga något sådant?
Skriv: Enligt min åsikt… Jag skulle vilja påstå att… Jag tror i stället att det kan vara så här… Stämmer detta verkligen? Jag undrar om det du skriver kan vara rimligt? Enligt vad jag känner till/har sett/läst/hört så… Du har en poäng när du skriver att… men jag är av den uppfattningen att… Jag anser att..
Tanke:
Vilken idiotisk kommentar!
Skriv: Enligt min uppfattning… Jag anser att.. Å andra sidan kan man se det så här…
Tanke:
Vad vill du?
Skriv: Kan du förklara lite mer hur du tänker?
Tanke:
Nos mamma är helt crazy/psycho etc
Fundera över: Vad vet vi? Vad vet vi inte? Vilka möjliga tolkningar av situationen finns det? OBS! Det finns inte alltid ett rätt svar.
Uttryck dig så här när du resonerar om de olika möjligheterna:
Med tanke på ….. tror jag att…
Det är antagligen så att…
Det skulle kunna vara så att…
Eftersom vi vet att… kan man tänka sig att….
Man kan också se det som att…
Det är svårt att säga något helt säkert, men det borde vara så att…
Å ena sidan kan det vara så att… men å andra sidan…
Om man ser det ur den här synvinkeln kan det bero på att…
Om jag sätter mig in Nos mammas situation kan jag föreställa mig att…
En tolkning skulle kunna vara att…
En annan tolkning kan vara att…
Man skulle kunna dra slutsatsen att… eftersom vi vet att…
Det verkar som om…
Jag tolkar det som om…för att…
Antagligen är det så att…
måndag 5 april 2010
Lektionsförberedelse
Vad är skillnaden mellan de här två påståendena från läraren: