lördag 10 april 2010

Uppgift 10


Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast torsdagen den 15 april kl 22:00.

Trots allt som har hänt säger No att hon måste åka och träffa sin mamma. När No ringer på öppnar mamman inte dörren fast vi förstår att hon är hemma.
___________________________________________
Fråga 1: Beskriv vilka möjliga anledningar det kan finnas till att No väljer att söka upp sin mamma. Förklara hur du kom fram till det.

eller

Fråga 2: Beskriv hur No kan välja att tänka och agera efter besöket hos mamman. Förklara hur du kom fram till det.
___________________________________________
Du väljer själv om du vill svara på fråga 1, fråga 2 eller på båda frågorna i samma inlägg.
Var noga med att verkligen svara på frågan/frågorna.

12 kommentarer:

  1. 1. Beskriv vilka möjliga anledningar det kan finnas till att No väljer att söka upp sin mamma. Förklara hur du kom fram till det.

    Eftersom vi vet att No inte hade en mamma som brydde sig om No och tog hand om henne, så kan man tänka sig att No förmodligen ville söka upp sin mamma, för att veta hur hennes mamma kunde göra något sådant. Även om No kom till på ett sätt som hennes mamma inte hade önskat sig. Varför valde hon just att strunta att ta hand om henne? Ville hon göra så, för att få henne att lida i livet, som om det vore Nos fel att hon kom till på detta sätt? Varför försökte hennes mamma inte göra något bättre för No, som att t.ex. adoptera bort henne?

    Det skulle kunna vara så att No var så nedslagen, så hon ville få sin mamma att inse att hon verkligen har gjort något väldigt bedrövligt mot sitt eget barn. Hon ville att hennes mamma skulle tänka om lite och verkligen fundera på, om något som Nos mamma gjorde mot No var till någon nytta.

    Man kan också se det som att, No ville att hennes mamma ska se att hon har klarat sig själv. Att hon har kämpat dag och natt i den självbelåtna världen. Att hon fortfarande kan stå på sina tår och är stark och aldrig ger upp.

    Om man ser det ur den här synvinkeln kan det bero på att No förmodligen ville kolla om hennes mamma hade förändrats. Om hon hade blivit en bättre person. Ifall hon hade blivit det, så hade hennes mamma antagligen låtit No bo hos hennes mamma och få stöd i livet.

    Det kan troligtvis vara de orsakerna till att No sökte upp sin mamma, för att No inte hade mycket kunskap. Hon ville veta mer om sin mamma. Orsaken till varför hennes mamma inte tog hand om henne och gjorde så att hon skulle ha det bra. Hon ville helt enkelt veta mer. Om sin familj, om sig själv.

    2. Beskriv hur No kan välja att tänka och agera efter besöket hos mamman. Förklara hur du kom fram till det.

    Hon kan antingen välja att bli arg och besviken på sin mamma. Tänka att hennes mamma inte har förbättrat sig, och att hon inte är till någon nytta i livet. Och helt enkelt skita i henne och visa henne att hon inte behöver sin mamma, visa att hon är stark nog att klara sig själv.
    Med tanke på att No blev väldigt arg på att hennes mamma inte öppnade dörren för No, så kan man tänka sig att No kanske inte ville ge upp. Hon ville kämpa att vänta tills hennes mamma ger sig, och öppnar dörren till henne så de kan prata.

    Å andra sidan kan hon välja att bli ledsen och sårad, men ändå försöka tänka positivt. Att hennes mamma skämdes så mycket så hon inte vågade träffa No. För att No var så stark så hon kunde överleva utan sin mammas hjälp. Så hon kunde försöka tänka positivt, att No är stark och aldrig ger upp.

    Man skulle kunna dra slutsatsen att det kan vara de tankarna och känslorna No hade efter besöket, eftersom vi vet att hennes mamma inte ville träffa No. Så de känslorna och tankarna kan vara rätt så logisk att ha i den här situationen. För att det är vanligt att man kan bli arg och ledsen om ens mamma inte vill träffa sitt eget barn.

    /Njomza

    SvaraRadera
  2. Det är en väldigt lång text, men jag gjorde faktiskt båda frågorna och försökte göra de så korta som möjligt. Men texten är full med ren kvalité. Så det är det som är vilktigast.

    /Njomza :)

    SvaraRadera
  3. No kan välja att tänka och agera positivt, dra lärdom av sina erfarenheter och inte låta besöket hos mamman påverka henne på ett negativt sätt.
    Eftersom vi vet att No har fått klara sig på egen hand under en väldigt lång tid och att mamman inte ville träffa henne, så kan man tänka sig att No vill visa att hon inte behöver sin mammas hjälp. Utan att hon klarar av att vara självständig, att hon inte låter sina dåliga upplevelser bryta ner henne, och att det
    får henne att fortsätta att kämpa vidare och försöka göra nytta av sitt liv.

    // Lili

    SvaraRadera
  4. Det finns en hel del möjligheter till Nos val att söka upp sin mamma. Det mesta handlade nog om frågor som har snurrat runt i hennes huvud i stort sett hela hennes liv. Antagligen undrade hon bland annat hur hennes mamma har tänkt och agerat från den dagen som hon fick reda på att hon var gravid enda fram tills idag.

    Förmodligen ville inte No söka upp sin mamma för att hämnas eller skälla ut henne för det sättet hon agerade på. Jag tror bara att No ville ha svar på hennes frågor och försöka vinna sin mammas kärlek. Hon insåg hur mycket hon saknade sin mamma när hon kom så nära Lous mamma.

    Anledningen till mitt resonomang är att jag har sett och hört att människor som inte har kontakt med sina föräldrar, vill förr eller senare träffa dem även om de har ett bra liv med en fosterfamilj. De har ju trots allt deras kött och blod och det är ju alltid deras föräldrar. /Emelie

    SvaraRadera
  5. No börjar söka efter sin mamma för att visa för henne att hon har klarat sig under tiden utan hennes kärlek.

    Hon kanske även ville se om hennes mamma har ångrat sig och vill veta om dom kan bli en familj som dom tidigare inte har varit. Kanske hennes mamma har försökt söka upp henne men inte hittat henne. Hennes mamma kanske vill ha tillbaka henne men öppnade inte dörren för hon va rädd för hur hennes nya man skulle reagera om han fick veta att hon hade en dotter där pappan är våldtäksman.


    Efter att ha läst en bit i boken tror jag att detta är andledingen till att No sökte efter sin mamma.


    // Serkan

    SvaraRadera
  6. Jag tänker svara på fråga 1.

    Jag anser att No för det första ville visa för sin mamma att hon klarar av att stå på egna ben. Jag tror inte att No ville visa det på ett sätt som skulle framstå som ett " ha ha jag klarar mig utan dig", utan mer på ett sätt som "kolla på mig mamma, är du stolt över mig nu då?". För det andra tror jag att hon saknar att ha en modersbild i sitt liv.

    Jag tror att No ville ha:
    En mamma som kan vara stolt över en, trösta en när man behöver det, vara glad för att No är glad, en trygghet att kunna luta sig mot helt enkelt.

    Men jag tror att No länge velat åka och hälsa på sin mamma, med tanke på att vi vet att No brukar ringa hem och se om någon svarar och sedan lägga på luren. Men hon har helt enkelt inte vågat åka dit än för att hon var rädd att bli avvisad. Så nu när No väl har fått jobb och ett ställe att bo på, och dessutom inte åkte ensam till sin mamma, så tror jag att det gjorde henne lite modigare och starkare i sig själv.

    Hur jag kommit fram till detta:
    Vi vet ju att No bor med Lou och hennes föräldrar. Vi vet också att Lou's mamma har börjat må bättre. Vi har också fått veta att Lou's mamma har blivit den mamman hon en gång var. När No då ser detta så tror jag att hon känner extra stor saknad efter att själv kunna ha det som Lou och hennes mamma har. Jag tror att det var det som gjorde att No vågade riskera att bli avvisad, för att hon tycker att det är värt att försöka i alla fall, för att den relationen är guld värd.


    Fanny.

    SvaraRadera
  7. Svar på fråga 1!

    1) Jo, No tänker på sin mamma mycket. Hon har säkert saknat henne.

    Mest antar jag att No börjar känna kärlek av Lous mamma och önskade att det vore hennes mamma. Hon vill ha kärlek och stöd av henns mamma som aldig fick. Hon vill veta varför hon behandlar henne så när hon inte har med allt och göra, allså att hon föddes i detta viset.

    Jag antar så för att No omgås mycket med Luos mamma och ser att Luos mamma tar hand om henne och hjälper henne som om det vore hennes dotter.


    Svar på frågan 2!

    2) Jo, No blev besviken och krossad.
    Men No kommer att försöka att gå ditt igen och få kontakt med henne. Hon kommer att ringa och försöka att prata med henne. Hon vill känna av mamma.

    Jag antar så för att No ringde och försökte kolla efter ifall hon fanns kvar där hon bodde och hon åkte direkt för att träffa henne. Det känns som om hon har saknat henne.
    Hon blev arg och bankade hårt mot dörren allså hon vill så mycket träffa henne.

    M.V.H. Kamy

    SvaraRadera
  8. No ville kanske ha svar på funderingar och saker som hänt under hennes barndom. Eller bara bevisa för henne att hon klarar sig bra utan henne. I värsta fall så kan hon ju också ha tänkt att saker och ting skulle bli bättre. Att det fanns en chans för dom att få en "mamma och dotter relation".
    Men No borde ha försökt hantera situationen bättre för hon visste hur hennes mamma var. Och istället för att hon nu ska vara ledsen och besviken över händelsen när hon skulle besöka sin mamma så borde hon dra lärdom av den. Om jag hade varit hon så hade jag "lagt min mamma bakom mig" så att säga för att man själv ska kunna gå vidare med sitt liv och må bra. /Sanna

    SvaraRadera
  9. De flesta vill nog ha en bra relation med sin familj, förmodligen var det så att No hoppades på att henne mor hade förändrats.
    Förändrats i bemärkelsen att hon inte länge avskyr henne för någonting som inte var No's fel.
    Nu när No är vuxen hoppades kanske No på en vänskaplig relation med sin mamma då mamman inte längre behöver ta ansvar för henne och agera som en förälder.
    Det skulle kunna vara så att hon var nyfiken på sin mor, trots att hon tycker illa om henne så var No kanske intresserad av hur hennes mamma mår och har för sig.

    På grund av allting som hennes mamma har gjort och inte gjort så är det mycket möjligt att No åkte dit för att skälla ut henne för sin usla uppväxt.

    Eventuellt försökte No bevisa att världen inte är så fin som Lou tror att den är, Lou är väldigt blåögd och optimisk vilket är en barnslig syn på världen, No vill bevisa att människor är svin, alla ljuger och människor förändras aldrig.

    "Hon skiter i mig Lou, fattar du det, hon skiter i mig."

    Det finns folk som inte älskar sin avkomma och även om No visste detta innan så blev hon ledsen av sanningen, samtidigt som hon bevisar detta för Lou.

    //Carru

    SvaraRadera
  10. Fråga 1: Lous mamma berättar om Lous barndom och om en massa minnen. Hon visar bl.a att hon bryr sig om henne och älskar henne. Men No har ju aldrig upplevt någon kärlek. Hon tror nog att det finns någon chans att hon misstolkat en kärlek som egentligen har funnits där från början. Eller så har hon inte sett den och har helt enkelt utifrån Suzzanes sida ignorerat mammans försök att närma sig henne.
    Sen så tänkte No förmodligen på att Suzzane var ung då och nu när hon även har fått ett annat barn och den mognad som krävs för att klara av att uppfostra ett barn och ge det den kärlek som de behöver.
    Tanken kom till mig redan när vi läste det här stycket och berodde på att det är det mest lokiska man kan tänka i en sådan situation. Och att en person som har fått en sådan uppväxt ofta försöker hitta något bevis på att de varit älskade och att de betytt något för samhället. Det här var Nos sätt att få det, men när det kom som ett bakslag så visste hon inte först hur hon skulle reagera och det är där Fråga 2 kommer upp.
    Hon tänkte ju inte först och tog till det som krävde minst tanke gång och var lättast till hands och det var ilska. Efter hon fått allt det ut ur kroppen och kommit därifrån är då allt börjar sjunka in. Jobbet går dåligt, hon börjar bli beroende av medecinerna i badrumms skåpet, hon vet inte hur länge det tar innan Lous föräldrar tröttnar på att ha henne där osv.
    Det blir för mycket och hon tar till falsk hjälp som sprit och kanske t.o.m droger. Lou ska åka bort det hjälper inte situationen och hon känner sig mer övergiven och oönskad än någonsin. Hon kan lätt hamna i en depression. De hopp hon haft om att Suzanne kan ha kännt någon kärlek gentemot henne dör och hon kan gå så långt som till självmordstankar över den insabilitet som hennes liv består av.
    Hennes nästa drag kan bestämma om hon klarar sig från alla dessa olika psykiska problem eller om hon går rakt in i fällan och tar till falskt stöd.
    Som jag sa så är det detta som är det mest realistiska och sannolika. Det som även många psykiatriker håller med om är att instabilitet i livet speciellt när den finns där från väldigt ung ålder kan ge en psykiska problem om de inte får rätt hjälp och det har inte No fått och så som det ser ut så kommer hon inte få det heller.

    //Hily

    SvaraRadera
  11. Sansat formulerade svar den här gången. Ni gör det svårt för mig att välja... :)

    SvaraRadera
  12. Fråga 2: Beskriv hur No kan välja att tänka och agera efter besöket hos mamman. Förklara hur du kom fram till det.

    No kan tänka på många olika sätt.Till exempel så kan hon ge upp eller försöka få tag på sin mamma.

    Anledningen till att No kanske försöker ge upp är för att hon inte tror att hon har en chans att få tag på sin mamma sen. En människa kan få flera olika tankar kring de andra människorna.
    No kanske inte vill ge upp och fortsätter gå hem till sin för att prata med henne .Hon kanske bara vill se henne.Jag tror att Suzan ändrar sin syn på No ifall de sitter med varandra och pratar./Dalia.B

    SvaraRadera