lördag 24 april 2010

Uppgift 12

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast torsdagen den 29 april klockan 22:00.
__________________________

No dyker upp hemma hos Lucas och han släpper in henne utan att tveka (verkar det som).

Vilka olika anledningar eller skäl kan det finnas till att Lucas ställer upp och låter No bo hemma hos honom? Resonera kring vilka tänkbara skäl som Lucas kan ha till att hjälpa No och förklara hur du kom fram till det.

12 kommentarer:

  1. Jo, jag antar att han kanske släpper in henne först för att han inte har nån förlälder hemma och plus att han känner henne.

    Det kan också vara att han vill inte svika Lou för att han ser hur mycket det är viktigt för henne. Jag inser att han blir lite arg då och då på No men han säger inte något för Lou skull.
    Jag tror att allt är för Lou.
    Pussss Kamy

    SvaraRadera
  2. Det skulle kunna vara så att Lucas släppte in No i sitt hem, för att han inte ville göra Lou besviken. Han ville visa Lou att han är en person som verkligen bryr sig och är villig att hjälpa de båda.

    Antagligen är det så att Lucas inte ville att No skulle lämna Lou, att Lou aldrig skulle få se henne igen. För att No betyder mycket för henne.
    Som Lucas själv sa:
    Att de hemlösa efter ett tag inte kan leva normalt.
    Många hemlösa inte kan leva normalt och de kanske funderar på att återgå till sina gamla liv och överge alla.
    ”Den som ständigt försäkrar sig om ditt förtroende blir den förste som förråder det”
    Så för att försöka förhindra det, så förefaller han No att bo hos honom, så att Lou inte blir övergiven.

    Förmodligen så kan det vara så att Lucas hade några känslor för No. Lucas ville inte låta No bo ute i gatan och lida. Han ville hjälpa No, så att hon inte behöver lida.

    Det skulle kunna vara de orsakerna till att Lucas släppte in No i sitt hem för att han ville göra något gott till Lou, för att visa att Lucas verkligen bryr sig.

    /Njomza

    SvaraRadera
  3. Det är antagligen så att Lucas låter No bo hemma hos honom på grund av att han inte vill låta allt som Lou har gjort för No gå till spillo, eftersom han vet själv att Lou verkligen har försökt hjälpa No på alla möjliga sätt. Det skulle också kunna vara så att han vet hur betydelsefull No är för Lou, och att Lou skulle bli så sorgsen om No återigen hamnade ute på gatorna. Man kan dessutom tänka sig att han vill visa för Lou att han kan vara hjälpsam och omtänksam, att det finns mer under ytan än bara hans ”tuffa image”.  Men det kan också vara så att han helt enkelt bara vill ha sällskap av den orsaken att han i princip bor ensam.

    // Lili

    SvaraRadera
  4. Eftersom vi vet att No brukar vara hemma hos Lucas kan man tänka sig att han är intresserad av henne på något sätt. Eller så ville han göra henne en stor tjänst.
    Det skulle kunna vara så att han släppte in No för Lous skull.Det verkar som att han verkligen bryr sig om Lou, därför fick No bo hemma hos han.Jag tolkar det som om Lucas vill att No ska bo hemma hos han för att han har tröttnat på att bo själv i en stor lägenhet./Dalia.B

    SvaraRadera
  5. Jag antar att Lucas släpper in No för att han tycker synd om henne och vill hjälpa henne. Han bor ändå själv och ingen har nåt att säga till om. Och man vet ju aldrig om han är intresserad av henne. /Sanna

    SvaraRadera
  6. Jag tror att Lucas för det första vill ställa upp för Lou genom att släppa in och låta No bo hos honom, eftersom han vet att Lou tycker om No, och att No betyder mycket för henne.


    För det andra, så vet vi att Lucas och No kommer bra överens och att dom tycker om varandra (som vänner). Lucas vet ju dessutom om att No har haft det jobbigt och att hon fått bo ute på gatan innan och vill inte utsätta henne för det igen. Lucas vet också att No inte har någon annan att gå till mer en honom.


    Eftersom Lucas bor ensam har han ju plats så att det räcker för båda två. Jag tror också att Lucas tog detta som en ära, att No valde att gå till honom och be om hjälp. Det bevisar ju att No verkligen vill ta tag i sitt liv och inte låta det "gå åt skogen" en gång till. Det verkar ju också som om Lucas inte riktigt vill bo ensam heller eftersom vi vet att hans pappa lämnade Lucas och hans mamma, och att hans mamma sedan träffade en man som Lucas inte var så glad för, och då lämnade mamman också honom för sin nya man.


    Jag tror att han själv kan tycka att det är skönt med lite sällskap i hemmet. Eftersom ingen har funnits där för honom, tror jag att Lucas därför känner att han vill ställa upp för någon, och bevisa för sig själv att han inte är den som låter någon stå ensam kvar när man behöver någon som mest i livet. Dessutom vet vi ju att No är äldre och då kanske Lucas får en liten känsla av en trygghet när någon äldre finns till hands där hemma.



    Fanny.

    SvaraRadera
  7. Jag antar att det finns 2 anledningar till Lukas handlingar: hennes bakgrund och Lou.

    När No kom och ringde på hos Lukas tänkte han antagligen på hur det skulle sluta om No skulle få bo på gatan igen, hon har redan levt på gatan en gång, kommit därifrån och fått ett ganska socialt liv. Därför ville Lukas ge henne en chans.

    Jag antar att Lou också är en del av Lukas handlande med tanke på hur engagerad hon har varit i Nos situation. Förmodligen förstod Lukas att Lou inte ville att deras vänskap skulle få ett slut, därför gjorde Lukas det för att bevisa för Lou att han kan vara seriös och känslosam och att han bryr sig om dem båda.

    Anledningarna till mitt resonemang är att man har förstått ur boken att Lukas har ändrat sig som person efter det att han träffade Lou och No. Detta har antagligen gjort så att Lukas har förstår att vänner ställer upp för varandra.
    /Emelie

    SvaraRadera
  8. Det finns många orsaker som kan vara anledningen varför Lucas välkommnar No, bland annat kan han vara den person som är inresserad av henne även om han gömmer det men han kan dessutom ha en instinkt om att hjälpa henne för att han tycker synd.
    Men man får inte glömma att Lucas kan ha andra tankar bakom detta, han kan också ha No som en tillgång till att komma närmare Lou. Det kan vara en andra länk till ny kärlek.

    Mina personliga tankar kring detta är att i Lucas tankar kunde det vara en del känslor för både, men däremot kanske han inte ville göra Lou besviken genom att inte välkommna No.


    Detta är mina resoneringar.// Asana

    SvaraRadera
  9. Vad kan få en en att utan att tänka efter släppa in en annan person i sitt hem?
    Kan vänskap,kärlek och hopp ha något med det att gör?
    Men den enda punkt som Lucas kopplar med No är nog vänskap. Kärleken tillhör nog Lou och det är Lou som hoppas, hoppas att No på något mirakulöst sätt ska förändras och bli bra och ”frisk”. Det är det hoppet som håller igång bägge två och motiverar dom till att fortsätta och hjälpa No, något som helt klart börjar visa sig som ett förlorat fall.
    Samtidigt kan det även vara att Lucas och Lou väntat på att detta ska komma och han inte då känner någon chock när hon dyker upp. Han kan mycket väl känna att det är hans ”plikt” att hjälpa för även han är nära vän med No, men det kan även vara att han känner att han har varit där från början och måste vara där till slutet.
    Han kan ha tänkt på en million olika sätt och känt en massa olika känslor som chock och lättnad över att hon nu bor hemma hos honom. Ingen författare har hittills lyckas beskriva vad en människa i den situationen tänkt utan tagit till enkla utvägar som att säga att personen är chockad eller lättad.
    Personligen så tycker jag att en person känner inte bara en känsla åt gången och det är därför han(enligt mig) förmodligen kände en chock över att hon blivit utkastad av Lous föräldrar, en rädsla på grund av att han inte vet om detta kommer påverka Lou negativt eller hur det kommer visa sig gå för No och även en oro för vad Lou kan ha sett och hur det kan ha påverkat henne psykiskt.
    Han har svårt att visa det och det leder till att han tyst öppnar dörren och släpper in henne.

    //Hily

    SvaraRadera
  10. Intressanta svar! Ni är inne i Lucas huvud. Vi ses imorgon kl 9:00 :)

    SvaraRadera
  11. Det är inte osannolikt att Lucas låter No bo hemma hos honom för att han vill förstärka relationen mellan sig själv och Lou, det vill säga att han är intresserad av Lou och vill visa att han bryr sig om henne. Han hade förmodligen inte tagit hem vilken hemlös som helst från gatan.
    Då Lucas bor ensam utan ett förhållande kanske han börjar bli intresserad i No eller möjligtvis Lou.

    Eftersom människor är svin så kanske det är så att han helt enkelt bara vill ligga och inte alls är intresserad av vänskap.
    Han har ingen flickvän, han försöker vara tuff och inte verkar bry sig så mycket annat så kan det även vara så försöker han enbart försöker imponera på tjejerna och att han egentligen bara vill ha sex med No, Lou eller båda.
    Men han skulle kunna vara homosexuell också, han kommer bra överens med tjejer och det brukar vara så att de som spelar tuffast egentligen är motsatsen på insidan.

    //Carru

    SvaraRadera
  12. Edit: Eftersom att Lucas bor ensam utan ett förhållande kanske han börjar bli intresserad av No.

    //Carru

    SvaraRadera