söndag 18 april 2010

Uppgift 11

Ditt svar till uppgiften ska vara inskrivet i kommentarfältet till det här inlägget senast torsdagen den 22 april klockan 22:00.


På s 167 tänker Lou så här:

"Verkligheten tar alltid över och illusionerna glider bort utan att man märker det. Verkligheten får alltid sista ordet. Monsieur Marin har rätt, det tjänar ingenting till att drömma. Man ska inte tro att man kan förändra världen, för världen är mycket starkare än vi."
__________________________________

Vad menar Lou när hon tänker så? Håller du med henne, eller kan man se det hela på något annat sätt? Förklara vilka slutsatser du drar av det hon tänker och resonera kring andra möjliga tolkningar.

10 kommentarer:

  1. Med tanke på att Lou ser No som en familjemedlem så tänker hon antagligen så för att No inte längre får bo kvar hemma hos familjen. Man skulle kunna tolka det som att Lous ”dröm” om att No ska tillhöra familjen har tynat bort, och på grund av det så antar jag även att Lou tror att det kommer bli som det hade varit tidigare innan No flyttade in.
    Jag håller med Lou till en viss del. Man får acceptera att i den ”verkliga” livet så är ingenting säkert och att verkligheten är som den är, även om det är en obehaglig och skrämmande sådan. Men å andra sidan så är drömmar en drivkraft, för då gör man så gott man kan för att uppnå och förverkliga dessa drömmar, och då är det möjligt att verkligheten smälter samman med drömmen.

    // Lili

    SvaraRadera
  2. Eftersom vi vet att No var tvungen att lämna Lous hem, så kan man tänka sig att det är därför Lou hade de tankarna i sitt huvud. För att Lou inte ville att No ska lämna henne.

    Det är antagligen också så att hon hade de tankarna för att hon hade lite svårt att acceptera vissa saker, som att No egentligen inte riktigt tillhör Lous familj. Man kan se det som att det är då, när No var tvungen att ge sig av, som Lou började inse det.

    Jag håller delvis med henne.
    Ena sidan har hon en aning rätt, för att det inte är så lätt att förändra vissa saker. Vissa Saker och ting är bara som de är.

    Å andra sidan är jag lite emot det hon tänkte.
    ”Man ska inte tro att man kan förändra världen, för världen är mycket starkare än vi”.
    Vem är världen? Världen är människorna.
    Vem kan förändra världen? Människorna.
    Det är vi människor som lever i den här jorden, som kan förändra världen.
    Världen förändras genom att vi människor förändrar det.
    Om alla människor börjar tänka så som hon tänkte, så händer det ju inget i världen. Det blir ingen utveckling.
    /Njomza

    SvaraRadera
  3. Jag anser att Lou menar att hon alltid förlorar den personen hon älskar eller tycker om. Till exempel hennes lilla syster och No som nyligen lämnat henne.Jag antar att Lou känner sig ensam som hon gjorde innan No flytta hem till henne. Inte alla hennes drömmar kan gå i uppfyllelse.

    Jag håller med vad Njomza säger att Lou hade svårta att acceptera vissa saker.Men iblan måste man göra der./Dalia.B

    SvaraRadera
  4. Jag tror att det Lou vill få fram är att No inte är den familjemedlem som hon var från början. No kom till deras familj med ingenting och gick därifrån med kärlek. Jag anser att världen har mer makt än vad lille Lou har. Lou är liten och har det svårt att acceptera vissa grejer, som tillexempel att No inte tillhör familjen längre. Att hon valt att gå sin egna väg. Men ändå så fortsätter Lou att kämpa för No. Man ska aldrig lita på en människa för mycket, för rätt som det är när man tror att allt är bra mellan två personer så blir man lämnad och övergiven. Det är vad jag tror att Lou borde förstå.. / Nadia

    SvaraRadera
  5. Lou ville verkligen hjälpa No och ville att hon skulle känna att hon också hade en familj och trygghet. Det finns betydelsefulla personer som har försvunnit ifrån hennes liv. Såsom hennes lillasyster och nu håller No på att försvinna. Som Dalia skrev så känner hon nog sig ensam och besviken på sig själv. Och jag tycker att det är rätt som hon tänker att det är inte lönt att drömma, för det blir nästan aldrig så som man har tänkt sig. Då slipper man bli besviken. /Sanna

    SvaraRadera
  6. Förmodligen menar Lou att även om man drömmer och ser bilder framför sig om hur man vill att det ska vara så blir det alltid verkligheten (som oftast inte alltid är lika bra som ens drömmar) som inträffar.
    I detta tillfället syftar hon antagligen på att drömmen om att hon skulle kunna hjälpa No och att de skulle hålla ihop för evigt, bara var en dröm som uppfylldes för en stund, senare kom verkligheten ikapp och då fick hon inse att hon inte kunde hålla ihop med No för all framtid.

    Man kan även tolka det på ett sätt som påminner om Lous men mer positivt: att man gör en illustration framför sig att något ska bli på ett sätt också blir det på ett helt annat, men det kan bli på ett bättre sätt.

    Jag håller helt med Lou för man går alltid och drömmer om saker som kanske inte är helt relativa. Ibland uppfylls de inte alls och ibland får man det man drömmer om ett tag sen är det för bra för att vara sant och verkligheten kommer ikapp en. /Emelie

    SvaraRadera
  7. No lämnas ensam utan stöd när hon behöver det som mest. Hon blir till slut övergiven, det hon farat för mest. Jobbet är dåligt och det händer något där som får henne att dö inombords.
    Den bild som Lou har av världen innehåller inte dessa bilder, hon kan inte förstå vad som händer eller vilken smärta No upplever, och när det blir för mycket tar hon till metoder som att räkna långa exvationer i huvudet. Detta visar hur långt hon har till att nå den mognad som krävs och hur hon försöker skjuta det ifrån sig. Hon vill inte förstå och hon vill inte möta den värld som har kunnat behandla en oskyldig liten flicka så dåligt och låta henne växa upp utan någon som helst kärlek.
    Men när No slutar ringa så börjar börjar den kännedomen närma sig och visa sig runt hörnet.
    Det slutgiltiga kommer när hon ser den döda blick som numera ersatt Nos livliga blick.
    Då kommer hon att tänka på något som Monsieur Marin sagt henne
    ”Verkligheten tar alltid över och illusionerna glider bort utan att man märker
    det. Verkligheten får alltid sista ordet. Monsieur Marin har rätt, det tjänar ingenting till att drömma. Man ska inte tro att man kan förändra världen, för världen är mycket starkare än vi."
    Jag själv tycker att detta är sant för det är inte vi som styr över livet utan det är livet som styr över oss. Precis när vi tror vi har fått kontroll över det och tror att inget dåligt kan hända oss så tar livet över igen. Det var det som Lou behövde förstå, att hon inte kan drömma och sen tro att det kommer uppfyllas.
    Men detta är hur jag tror hon tänker och det kan finnas många olika förklaringar till att hon tänker på just dessa ord i just den här situationen. Hon kan ju tänka helt annorlund, som att för No så har hennes verklighet som är det öde som hennes mamma dömt henne för, än en gång kommit ifatt henne, och hur mycket hon än springer från det så vill inte ödet släppa henne.

    //Hily

    SvaraRadera
  8. Lou menar kanske att man inte kan leva i en vacker fantasivärld där alla är snälla mot varandra och ingen lider. Man kan lätt tro att alla är glada och vår ras är en trevlig sådan men i verkligheten så lider folk överallt, många snälla personer är fattiga och dåliga människor har det bra. Sen vill man gärna se sig själv som en god person men det är också en lögn, i det riktiga livet så är vi själviska och vi låter folk lida när vi kunde gjort så mycket mer.

    Vår ras är av natur självisk och folk bryr sig bara ytligt om andra, vi ägnar mer tid åt att tänka på vad vi ska ha på oss för kläder än vi ägnar tid åt att sörja de tusentals barn som dör av svält varje dag. Man ska inte tro att vi kan förändra världen då det är mänsklig natur att bete sig på ett själviskt och arrogant sätt och såvida vi inte plötsligt förvandlas till något annat djur så kommer inte detta förändras.

    Då det är min tolkning av vad hon menar så är hennes mening redan tungt influerad av min åsikt men jag håller med henne (och mig själv).

    I slutändan så kvittar allt, verkligheten får alltid sista ordet då allt som har en början har ett slut, oavsett hur vi försöker så kommer alla att dö och mänskligheten tillsammans med alla andra levande organismer kommer en dag att försvinna och kanske bli utbytta mot andra.
    Vi kan försöka leva så bra som möjligt och försöka att ge så många som möjligt en chans till ett bra liv men vi kan inte påverka vår natur då vi är programmerade av våra gener.

    Man kan se allting på en miljon olika sätt men jag anser att det Lou säger ganska bra sammanfattar vår sorgliga verklighet.

    //Carru

    SvaraRadera
  9. Jo, jag håller med Lou för att jag tycker att vår liv är det som styr oss. Jag antar att hon tänker att vi inte kan bestämma vår dag för att när du går ut och du är glad så kan vad som helst låta dig bli ledsen eller sur och arg. Man kan inte veta vad vi har framför oss eller i farmtiden. Allt kan hända. Vi kan inte bestämma. Tack!
    Puss Kamy

    SvaraRadera