onsdag 21 april 2010

Dagens lektion: orsaksanalyserande text om frånvaro

Idag skrev vi klart vår gemensamma text där vi analyserar möjliga orsaker till frånvaro från lektionerna.

Orsaker till frånvaro i gymnasieskolan

Under de senaste åren har elevers frånvaro från lektioner i gymnasieskolan ökat. Frånvaron har blivit ett problem, dels för den eleven som skolkar då han eller hon inte kan hänga med i undervisningen och dels för de andra eleverna som tvingas repetera samma saker i stället för att komma vidare. Även för lärarna är elevfrånvaron ett stort problem. De kan inte följa sin planering vilket leder till att lektionstiden inte räcker till och att läraren kan sakna betygsunderlag. Frånvaron kan dessutom leda till att fler elever får ofullständiga betyg vilket i sin tur kan leda till att arbetslösheten ökar. Vad får en elev att skolka trots att han eller hon är medveten om konsekvenserna?

Enligt en undersökning i gymnasieskolan kom eleverna fram till att det finns tre huvudorsaker till att man är frånvarande från lektionerna. De tre orsakerna är: att man av olika anledningar inte orkar, att man har problem med tiden samt att man mår dåligt.

Alla tre orsakerna har ett samband och innehåller flera anledningar till frånvaro. Att en elev inte orkar gå på vissa lektioner kan handla om att eleven inte tycker om läraren eller ämnet och tänker att han eller hon inte kommer att lära sig något viktigt. Ett dåligt schema kan också vara en orsak till frånvaro. Om man till exempel sitter uppe länge på kvällen eller om man har ett stort prov nästa dag så ”orkar” man inte gå på den tidiga eller den sena lektionen. Att man inte orkar kan också ha fysiska orsaker. Man kanske äter dåligt eller sover för lite eller för mycket.

En annan viktig anledning till att elever ibland är frånvarande kan vara att man har problem med tiden. Det kan handla om att man helt enkelt glömmer bort när man ska börja för att man kanske pratar med kompisar och har annat att tänka på. Om man får ett viktigt telefonsamtal kan man också glömma bort tiden. En annan orsak kan vara att man till exempel har fått en tid hos läkare eller har ett annat inbokat möte eller ärende. Vissa elever har svårt att vakna tidigt på morgonen och om de missar den första lektionen så kan det hända att de struntar i flera lektioner den dagen.

Ytterligare en orsak till att man har frånvaro kan vara att man mår dåligt av olika anledningar. En elev kan till exempel bli eller känna sig mobbad i skolan. Eleven kan också ha problem hemma. Exempelvis kan det handla om familjeproblem av olika slag. Eftersom man mår dåligt på grund av problemen hemma och känner att alla vet om det är man rädd att bli utfrågad i skolan. Relationsproblem, sjukdomar i umgängeskretsen och till och med dödsfall kan vara anledningar till frånvaro. Man kan också må dåligt av att ha misslyckats på ett prov eller med något annat i livet. De fysiska orsakerna till frånvaro kan vara att man upplever att man är sjuk eller att man faktiskt lider av någon sjukdom. Andra vanliga fysiska orsaker till frånvaro är till exempel mensvärk, huvudvärk, ont i magen, trötthet, förkylning och stressrelaterade symtom.

Orsakerna till frånvaro kan vara många, men de tre huvudorsakerna ovan framkom i elevundersökningen. Nästa steg är att utifrån dessa orsaker hitta lösningar på problemet med den ökande frånvaron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar