lördag 6 mars 2010

Kommentar till uppgift 6

I uppgift 6 frågade jag vad det var som fick No att söka upp Lou utanför skolan efter att hon tidigare hade bett Lou försvinna ur hennes liv.

Kamilla tror att No egentligen inte menade att vara elak och att hon fick skuldkänslor efter att ha skrikit åt Lou, därför kom hon till skolan för att be om ursäkt. Njomzas teori är att No var stressad i kön till soppköket. Hon hade bråttom för att få i sig lite mat och hon blev irriterad över att Lou kom dit och störde henne. Lili skriver att No säkert är rädd för att bli övergiven, men att hon väljer att söka upp Lou igen för att Lou betyder mycket för henne.

Nadia är inne på att No kommer till Lous skola för det är hennes sätt att säga förlåt. Egentligen var No rädd och rädslan visade sig som ilska gentemot Lou. Dalia menar att No förstod att Lou hade gett henne kärlek på ett sätt som kanske ingen annan hade gjort och hon ville inte förlora den kärleken. Emelie skriver, i en mycket välstrukturerad kommentar, att det handlar om två saker: skuldkänslor och rädsla. No har skuldkänslor för att hon har bett en viktig person försvinna ur hennes liv samt rädsla för att bli helt ensam i livet.

Sanna skriver att No till slut inser att Lou är en riktig vän som vill hjälpa henne, men hon vet kanske inte exakt hur och därför blir det "fel" ibland. Fanny är inne på att No säkerligen har blivit sviken tidigare i livet. Hon vågar därför inte lita på någon och inte heller vågar hon hoppas på ett bättre liv. Med Lou bestämmer hon sig trots det för att ta en risk och söka upp henne igen. Hily skriver att No förmodligen ville markera sitt oberoende och försöka tänka bort Lou, men innerst inne saknade hon Lou och var därför tvungen att söka upp henne igen.

Asana menar att det förmodligen blev ännu tydligare för No hur ensam hon var när Lou också förvann. Asana har också en tanke kring Nos behov av hjälp. Om hon ber om förlåtelse för att hon vill ha hjälp av Lou så kan man prata om att hon utnyttjar Lou i sin tur. Man kan fundera på hur mycket vi utnyttjar varandra i vänskap eller andra relationer och var gränsen för det går.

Carru liknar Nos beteende vid en katt som kommer till en först när man har slutat att uppmärksamma den. No ville nog inför de andra hemlösa också visa att hon minsann inte behövde någon hjälp, men inser sedan att Lou är hennes hopp i livet. Serkan avslutar kommentarerna med att skriva att No ville bevisa att hon klarar sig utan någon hjälp, men att hon kom på att hon faktiskt behövde någon, trots allt.
_______________________________________

Många kloka kommentarer även den här gången! Jag använde Emelies och Carrus inlägg på lektionen igår. Emelie fick inte nöjet av att vara där och höra vad vi sa om det, så jag skriver det här också ;)

Emelie valde att dela in sin kommentar i tre stycken och att utveckla två tankar i sin kommentar. Resultatet blev en välstrukturerad och lättläst kommentar. Carru använde en intressant liknelse som ger en extra dimension till hennes kommentar. Hon resonerar dessutom kring de bakomliggande orsakerna till Nos handlande på ett tydligt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar