lördag 20 mars 2010

Kommentar till uppgift 8

Uppgift 8 var en fri skrivuppgift. Det gick ut på att formulera en egen tanke kring avsnittet vi läste senast.

Jag valde att ta upp Kamillas och Sannas texter den här gången. Kamilla hade kommenterat relationen mellan No, Lou och Lucas och hon misstänker att Lucas är lite förtjust i No och att det kan komma att skapa konflikter dem emellan. Hon skriver också om hur det kan komma sig att Nos mamma inte polisanmälde våldtäkten som hon utsattes för. Kamilla har löst uppgiften på ett tydligt sätt genom att välja ut två citat och sedan kommentera dem.

Även Sannas inlägg berör Nos bakgrund och hur läsaren känner för No när vi har fått veta hur tufft hon har haft det. Sanna ifrågasätter varför inte mormodern t ex kunde försöka förmå Nos mamma att behandla No på ett bättre sätt. Det var ju inte Nos fel att hon kom till världen på det sättet. Vi resonerade kring vilka valmöjligheter hennes mamma hade och om vi på något sätt kunde förstå att mamman kände på det sättet inför No. Vi kom fram till att vi kunde förstå hennes känslor, men kanske inte hennes handlingar gentemot No.

Serkan resonerar också om hur Nos mamma kan ha känt sig. Han skriver att eftersom mamman var så ung så var det säkert extra svårt för henne att ta No till sig och tanken på hur hon hade blivit till gjorde inte saken lättare. Lili skriver att hon reagerade på hur mycket No har fått stå ut med under sin barndom och det kan man verkligen hålla med om!

Hily, Fanny och Emelie skriver om Lous mamma. Hur kom det sig att Lous mamma mådde bättre när No flyttade hem till dem? Kan det vara så att hon fyller ett tomrum efter den döda dottern Thaïs, som Hily skriver. Emelie menar att det kan vara så att Lous mamma känner att hon kan göra skillnad i en annan persons liv och att hon kan vara som en modersgestalt för No. Fanny skriver att No är som en ängel (vacker beskrivning!) som kommer in och "räddar" familjen. De kan alla engagera sig i No och hennes situation och mamman känner det som om hon får en andra chans att ta hand om sin förlorade dotter när No plötsligt kommer in i familjen.

Njomza, Dalia och Stephanie funderar över vad No tänker på. Njomza skriver att No förmodligen tänker på hur hon hade det ute på gatan, hur hon har det nu och på hur hennes framtid ska bli. Dalia skriver att No säkert funderar över vad meningen med livet är, men att hon inte kommer fram till något svar. Stephanie skriver att No tänker på hur hon har haft det, men att hon nu börjar få nytt hopp om livet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar