lördag 27 mars 2010

Kommentar till uppgift 9

Uppgift 9 blev den mest kommenterade hittills i bloggen. Frågan handlade om vad Nos mamma hade för alternativ och vad dessa olika alternativ hade fått för konsekvenser när hon blev gravid efter en våldtäkt. Jag bad er att resonera kring vad ni tror att Nos mamma tänkte. Om vi ska vara noga så handlar frågan inte om vad hon borde ha gjort utan hur ni tror att hon tänkte.

Om man väljer att svara på frågan är det viktigt att faktiskt svara på den. Om man väljer att kommentera något annat, som också var tillåtet den här gången, är det bra om man tydliggör detta i sin kommentar. Gå gärna tillbaka till din egen kommentar och se om du verkligen har svarat på frågan eller om du har skrivit om något annat. Framgår det i så fall tydligt?

Abort är, och kommer förmodligen alltid att vara, en kontroversiell och omdebatterad fråga just för att det handlar om liv och död. Precis som Sanna skrev i sin kommentar är det en svår fråga att diskutera. Den är svår för att man lätt blir känslomässigt involverad - den berör alla på ett eller annat sätt och abort är något som man nästan inte kan förhålla sig neutral till. Den moral och etik som man själv utgår ifrån vill man gärna att andra också ska utgå ifrån. Det märktes också i era kommentarer den här gången. Ingen kommenterade däremot att Nos mamma kanske hade tillåtits göra en abort om omständigheterna kring graviditeten hade kommit fram och med tanke på hennes låga ålder. Kanske var det så att ingen berättade det för henne?

Min sammanfattning av kommentarerna till uppgift 9 lyder så här: De som har lyckats bäst med sina inlägg den här gången är de som kan ställa sig själv "vid sidan av" sina argument och se på dem sakligt utan att bli för känslomässigt eller personligt engagerad. Gå tillbaka och se vilka det är! I samma sekund som man blir känslomässigt eller personligt engagerad så riskerar man att förlora fokus både språkligt och innehållsmässigt, om man inte ser upp. Att känna engagemang och att ha åsikter är i grunden något positivt, men när känslorna och det personliga tar över så blir argumentationen ofta ensidig.

Slutsatsen är att vi behöver träna mer på följande:
  • vara noga med att antingen svara på frågan eller tydligt förklara vad ens inlägg handlar om
  • att kunna resonera kring olika frågeställningar på ett sakligt sätt
  • att undvika att bli för personlig
  • att förstå att man kan resonera kring en möjlig lösning på ett problem utan att själv tycka att det är den bästa lösningen
  • att förstå att det inte alltid finns ett rätt eller fel svar
  • att kunna se ett problem ur många olika synvinklar
  • att förstå att vi kanske inte har tillräckligt med information för att dra några slutsatser alls
  • att framföra kritik mot ett resonemang utan att bli personlig
  • att framföra kritik på ett respektfullt och språkligt korrekt sätt
____________________________________

Lektionen den 6 april kommer att handla om ovanstående punkter så jag vill att ni funderar på dem. Gå tillbaka till kommentarerna till uppgift 9 och tänk på hur vi kan använda dem för att lära oss mer tillsammans. Det kommer alltså inte att bli någon fortsatt diskussion om vad Nos mamma borde ha gjort och vem som tycker vad i den frågan.

Lektionen den 6/4 kommer att handla om hur vi tillsammans ska bli ännu bättre på att föra ett allmänt resonemang - något som är viktigt att kunna i alla ämnen.
____________________________________

Ha ett skönt lov tills dess och GLAD PÅSK!

4 kommentarer:

  1. Hej jag skulle bara meddela att den 6/4 kl. 07.30 måste jag åka in till djursjukhuset med min kanin och jag vet inte om jag missar början av svenskan.
    Får skynda mig. :)

    //Carru

    SvaraRadera
  2. Ok. Kom så fort du hinner :)

    SvaraRadera