fredag 19 februari 2010
Uppgift 6
No och jag s 77 - 90
Kommentar till uppgift 5
tisdag 16 februari 2010
Info
Off Topic
Reglerna som gäller här är precis som i bloggen i övrigt: Använd en respektfull ton och ett vårdat språk. Fundera över hur din kommentar kan uppfattas innan du skriver här. Tänk på att bloggen har många läsare och att du är ansvarig för vad du skriver. Inlägg/kommentarer som inte följer dessa regler kommer att raderas. Diskussioner som inte ryms inom dessa regler får föras i andra forum.
Dagens lektion: ett bra blogginlägg
Idag fyllde vi i en enkät som handlade om vad vi tyckte om författarbesöket av Per Nilsson. Vi tittade också på frågan till uppgift 5 tillsammans (se frågan i tidigare inlägg). Frågan behandlar en viktig del av boken No och jag, nämligen vad det innebär att bli vuxen och vad man eventuellt måste medge för att bli det. Vi pratade om vad det innebär att "medge" något och vi kom fram till att det kan betyda att erkänna, att inse, eller att acceptera något.
Jag frågade vad ni anser att ett bra blogginlägg ska innehålla. Vi kom fram till följande:
- Layouten, upplägget och strukturen är viktig för helhetsintrycket
- Inlägget ska innehålla en högre stilnivå, d v s mer skriftspråk än talspråk
- Ovanliga formuleringar eller ordval gör inlägget intressant
- Inlägget bör innehålla en tydlig åsikt
- Man ska bygga vidare på andras tankar och resonemang
- Man kan ställa en fråga som man funderar på så att man själv och andra kan utveckla den i sina inlägg
- Det ska synas i ens inlägg att man har funderat på begreppen kvalitet och kvantitet
- Samtidigt som man bygger vidare på andras tankar är det bra att visa originalitet och självständighet i sitt inlägg, d v s att man också har en egen tanke eller idé som man utvecklar.
_________________________________________________
Jag håller med om allt ni sa. Det som vi diskuterade mest var begreppen kvantitet, det vill säga hur mycket man skriver, och kvalitet, det vill säga hur bra det man skriver är. De flesta skribenter behöver jobba med att säga mer, fast med färre ord. Det är svårt, men det är också det som ofta utmärker en bra text.
Kontrollera era egna texter och se efter om ni upprepar er, eller om ni skulle kunna uttrycka samma sak fast på ett mindre "pratigt" sätt. För att kunna göra det gäller det att vara precis i sitt ordval och hitta de innehållsrika orden.
Det andra som jag tycker är viktigt för att ett inlägg ska bli bra är strukturen på inlägget. Det ska synas att ordningen på det du säger är väl genomtänkt, inte bara en samling lösryckta, nedskrivna tankar.
För att ett inlägg ska bli riktigt bra krävs alltså både kvalitet och struktur.
Bild: Leif Hansen www.dagensbok.commåndag 15 februari 2010
Registrering av lån i biblioteket
Om någon fortfarande har ett exemplar av Per Nilssons Hjärtans fröjd i skåpet eller hemma: lämna tillbaka den till biblioteket.
När man lånar böcker är man ansvarig för sina lån och det är viktigt att böckerna återlämnas!
söndag 14 februari 2010
Uppgift 5
No och jag s 62 - 76
fredag 12 februari 2010
Kommentar till uppgift 4
torsdag 11 februari 2010
Dagens lektion: besök av Per Nilsson
Bild: www.rabenochsjogren.se
onsdag 10 februari 2010
Vår blogg på förlaget Sekwas webbplats
Dagens lektion: frågor till Per Nilsson
tisdag 9 februari 2010
Dagens lektion: nyhetsbilder i tidningen
Förra lektionen läste vi de pressetiska reglerna (se tidigare inlägg) och nu i veckan har det varit flera fall där dessa regler har diskuterats. Bland annat har en man som tidigt var misstänkt i utredningen kring mordet på Anna Lindh stämt bla Sydsvenskan för förtal. Mannen ansåg att tidningen publicerade uppgifter om honom som gjorde att han skulle kunna ha identifierats även om de inte skrev vad han hette. Sydsvenskan menade att mordet på Anna Lindh hade så stort allmänintresse att det var viktigt att skriva så som de gjorde om den misstänkte mannen.
Förra gången pratade vi också om varför tidningarna ibland skriver om en persons etnicitet (dvs vilket ursprung personen har) och ibland inte. Sydsvenskan hade fått frågan om varför man inte till exempel skriver om vilken etnicitet olika gängmedlemmar i Malmö har. Tidningens ansvarige utgivare och chefredaktör svarade på just den frågan i söndagens tidning. Vi läste hans svar på lektionen idag och du kan också läsa det här: "Etnicitet bara när det behövs". Han menar i sitt svar att det egentligen inte är intressant vilket ursprung gängmedlemmarna har. Det som däremot är intressant är att de befinner sig i ett utanförskap, d v s de är inte en del av samhället i stort, och de väljer därför att hitta andra sätt att skaffa sig makt och inflytande på.
Vi tittade på nyhetsbilder i olika tidningar och försökte se hur tidningar väljer att visa nyheter i bild, vilken "historia" bilderna berättar. I vissa fall hade vi svårt att se kopplingen mellan text och bild. Ibland förstod vi inte allt bara genom att titta på bilden. En bild på kinesiska barn som lär sig simma med en simring runt halsen fick illustrera en text om Kinas familjepolitik. Läs artikeln här.
Imorgon ska vi titta på reklambilder samt skriva frågor till författaren Per Nilsson som besöker klassen på torsdag.
Bild: www.sydsvenskan.se
lördag 6 februari 2010
Uppgift 4
No och jag s 48 - 61
Kommentar till uppgift 3
onsdag 3 februari 2010
Dagens lektion: etiska regler för press, radio och TV
Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen ligger till grund för mediernas arbete. Samtidigt som medierna förmedlar nyheter och granskar samhället ska man skydda enskilda personer från lidande som har med publiciteten att göra.
- Medierna ska ge korrekta nyheter
- Medierna ska vara generösa med bemötanden
- Medierna ska respektera den personliga integriteten
- Medierna ska vara försiktiga med bilder
- Medierna ska vara försiktiga med namn
- Medierna ska höra båda sidor (Källa: www.po.se)
När det gäller att ge korrekta nyheter kan det vara så att en situation är väldigt rörig och journalisten har misstolkat det som sägs. Det kan vara så att man som journalist väljer en speciell vinkling av händelsen som inte alla läsare uppfattar som "korrekt". Någon eller några personer kan också medvetet försöka påverka journalisten att skriva på ett visst sätt. Därför är det viktigt att fråga många olika källor eller vittnen till händelsen.
Medierna ska göra vad de kan för att låta olika åsikter komma fram. Ibland hör man att de säger: "Vi har sökt xx för en kommentar, men han/hon har inte gått att nå". Det är viktigt att någon som har kritiseras får möjlighet att ge sin syn på saken.
Det vi diskuterade mest handlade om bilder och namnpublicering när det gäller till exempel brottslingar och brottsoffer. Enligt reglerna bör medierna inte publicera namn på en misstänkt person innan han eller hon är dömd i domstol. I vissa fall ser man att de ändå publicerar namn och bild på personer som är misstänkta. Det kan hända om tidningen bedömer att brottet har ett stort allmänintresse, d v s att det är viktigt att människor får veta vem det handlar om. När det gäller väldigt unga brottslingar försöker man vara extra försiktig med namn. Kan det finnas andra anledningar till att man i vissa fall publicerar namn och bild på misstänkta personer och i vissa fall väljer att låta bli?
Vi kommer att fortsätta att titta på exempel i dagstidningar på hur väl medierna följer de etiska reglerna på tisdag. Ta gärna med ett eget exemplar av en tidning då.
_______________________________________
På fredag läser vi No och jag som vanligt. Glöm inte uppgift 3 som ska vara inskriven senast imorgon kväll. Se tidigare inlägg.
Bild: www.riksmedia.se/images
tisdag 2 februari 2010
Dagens lektion: relationen mellan text och bild i dagspress
Vi kom fram till att genom att bara läsa texten måste man skapa sina egna bilder av vad som har hänt och människor kan vara olika bra på att föreställa sig vad som har hänt. Man får en sorgligare och starkare känsla när man ser bilderna. Bilderna är ett "bevis" på att det faktiskt har hänt. Bilderna visar verkligheten. Genom att publicera bilderna kan man få människor att öppna ögonen och att vilja agera, t ex genom att hjälpa till på olika sätt. Bilderna förstärker det som texten berättar och bilderna berättar också en historia.
Vi pratade om uttrycket "en bild säger mer än tusen ord" och kom fram till förklaringen att en enda bild kan berätta en hel historia. Stämmer det att en bild säger mer än tusen ord, tycker ni?
Dagens Nyheter valde att publicera bilderna av den döda flickan, men många har kritiserat det beslutet. De menar, precis som Emelie sa idag, att bilderna är för närgångna och integritetskränkande för familjen som sörjer. Vi pratade om vi trodde att en svensk tidning hade publicerat bilder på en död flicka och hennes familj om det hade hänt i Sverige. Vi var tveksamma till det.