onsdag 3 februari 2010

Dagens lektion: etiska regler för press, radio och TV

Dagspress, radio och TV samt nyhetsförmedlare på Internet ska förmedla nyheter. De ska också granska samhället och publicera (skriva om och visa) det som är viktigt för medborgarna att veta.

Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen ligger till grund för mediernas arbete. Samtidigt som medierna förmedlar nyheter och granskar samhället ska man skydda enskilda personer från lidande som har med publiciteten att göra.

Idag tittade vi närmare på de etiska regler som gäller för dagstidningar, radio och TV i Sverige. Reglerna handlar om hur medierna ska agera och förhålla sig när det gäller publicering av nyheter. Man kan sammanfatta reglerna så här:

  • Medierna ska ge korrekta nyheter
  • Medierna ska vara generösa med bemötanden
  • Medierna ska respektera den personliga integriteten
  • Medierna ska vara försiktiga med bilder
  • Medierna ska vara försiktiga med namn
  • Medierna ska höra båda sidor (Källa: www.po.se)
Vi kunde direkt konstatera att vi har sett exempel på när medierna bryter mot sin egna regler.

När det gäller att ge korrekta nyheter kan det vara så att en situation är väldigt rörig och journalisten har misstolkat det som sägs. Det kan vara så att man som journalist väljer en speciell vinkling av händelsen som inte alla läsare uppfattar som "korrekt". Någon eller några personer kan också medvetet försöka påverka journalisten att skriva på ett visst sätt. Därför är det viktigt att fråga många olika källor eller vittnen till händelsen.

Medierna ska göra vad de kan för att låta olika åsikter komma fram. Ibland hör man att de säger: "Vi har sökt xx för en kommentar, men han/hon har inte gått att nå". Det är viktigt att någon som har kritiseras får möjlighet att ge sin syn på saken.

Det vi diskuterade mest handlade om bilder och namnpublicering när det gäller till exempel brottslingar och brottsoffer. Enligt reglerna bör medierna inte publicera namn på en misstänkt person innan han eller hon är dömd i domstol. I vissa fall ser man att de ändå publicerar namn och bild på personer som är misstänkta. Det kan hända om tidningen bedömer att brottet har ett stort allmänintresse, d v s att det är viktigt att människor får veta vem det handlar om. När det gäller väldigt unga brottslingar försöker man vara extra försiktig med namn. Kan det finnas andra anledningar till att man i vissa fall publicerar namn och bild på misstänkta personer och i vissa fall väljer att låta bli?

Vi kommer att fortsätta att titta på exempel i dagstidningar på hur väl medierna följer de etiska reglerna på tisdag. Ta gärna med ett eget exemplar av en tidning då.
_______________________________________
På fredag läser vi No och jag som vanligt. Glöm inte
uppgift 3 som ska vara inskriven senast imorgon kväll. Se tidigare inlägg.

Bild: www.riksmedia.se/images

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar