torsdag 11 februari 2010

Dagens lektion: besök av Per Nilsson

Idag kom författaren Per Nilsson till klassen. Jag tycker att ni var riktigt bra på att ställa intressanta frågor till honom och han var själv imponerad över att ni var så väl förberedda.

Han berättade en del om boken Hjärtans fröjd som vi har läst och han förklarade strukturen som boken har, att den börjar med slutet och växlar mellan nutid och dåtid. Han sa att han hade använt egna erfarenheter, men att han sedan la till eller ändrade på dessa erfarenheter så att det skulle passa i berättelsen. Tjejen på bussen som blev Ann-Katrine i boken hade han till exempel sett här i Malmö när han själv var ung, men han hade aldrig pratat med henne. Han inspireras av författare som han beundrar och av vad ungdomar och andra han möter har sagt.

Han frågade om ni tycker att lyckliga slut är de bästa sluten. Jag tyckte att det var roligt att ni sa "nej" och det tyckte Per också. Han menade att lyckliga slut är "stängda", dvs man behöver inte tänka på det mer. Precis som Ghid sa så finns de lyckliga sluten sällan i verkligheten. "Vi spelar teater i kärlek", tyckte jag var ett intressant citat som kom upp. Per Nilsson undrade om ni håller med om det och varför det i så fall måste vara så. Den frågan kan man diskutera mycket!

Vi fick veta att det tar honom ungefär ett år att skriva en bok och att han har skrivit 25 böcker. Han har aldrig blivit refuserad (att förlaget inte vill ge ut hans manus) och boken Ett annat sätt att vara ung har filmatiserats med titeln Hannah med H.

Någon ville veta hur mycket man tjänar som författare. Per redogjorde noga för det. Han sa att han kan leva på att vara författare och att han får betalt för böcker han säljer i Sverige och utomlands. Han får ca 10 kr/bok för en inbunden bok och 1-2 kr/såld pocketbok. När någon lånar hans böcker på biblioteket får han biblioteksersättning. Han får betalt för upphovsrätten om någon vill göra film eller läsa upp hans böcker i radio eller TV. Han blir inbjuden till skrivarläger eller skrivarverkstäder och han får betalt för att föreläsa och för att vara ute och prata på skolor som hos oss.

Han uppmanade alla som är intresserade av att skriva till att skicka in något de skrivit till en tävling, till exempel till Lilla Augustpriset. Mot slutet läste han ett utdrag ur sin senaste bok I det här trädet som han har skrivit tillsammans med Katarina Kieri. Läs en recension av boken här.

Nadia, om du vill ha din bild tillsammans med Per Nilsson i bloggen, säg till mig :)

Vad tyckte ni om att lyssna på Per Nilsson idag?


Bild: www.rabenochsjogren.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar