____________________________________________________
Vi fortsatte att studera mediebevakningen från Haiti idag. Massmedia brukar skriva och rapportera om en större katastrof i ca 12 dagar efter att den har hänt. Det låter hemskt, men sedan händer det nya saker och fokus flyttas till andra delar av världen. Så fungerar medierna ofta.
Vi läste artikeln Fabienne blev 15 år idag. Artikeln är i sig en stark berättelse som läsaren blir berörd av. Vi tittade sedan på bilderna som pressfotografen Paul Hansen har tagit av den döda flickan och hennes sörjande familj. Se alla fyra bilderna genom att klicka på artikellänken ovan och pilarna under den första bilden.
Vi diskuterade vad bilderna gör som inte texten kan ge oss på samma sätt. Det här skrev vi på tavlan under diskussionen:
Vi kom fram till att genom att bara läsa texten måste man skapa sina egna bilder av vad som har hänt och människor kan vara olika bra på att föreställa sig vad som har hänt. Man får en sorgligare och starkare känsla när man ser bilderna. Bilderna är ett "bevis" på att det faktiskt har hänt. Bilderna visar verkligheten. Genom att publicera bilderna kan man få människor att öppna ögonen och att vilja agera, t ex genom att hjälpa till på olika sätt. Bilderna förstärker det som texten berättar och bilderna berättar också en historia.
Vi pratade om uttrycket "en bild säger mer än tusen ord" och kom fram till förklaringen att en enda bild kan berätta en hel historia. Stämmer det att en bild säger mer än tusen ord, tycker ni?
Dagens Nyheter valde att publicera bilderna av den döda flickan, men många har kritiserat det beslutet. De menar, precis som Emelie sa idag, att bilderna är för närgångna och integritetskränkande för familjen som sörjer. Vi pratade om vi trodde att en svensk tidning hade publicerat bilder på en död flicka och hennes familj om det hade hänt i Sverige. Vi var tveksamma till det.
Jag berättade också att man har ifrågasatt om fotografen har "arrangerat" bilden och flyttat på flickans kropp för att få en "bättre" nyhetsbild. Jämför själva Paul Hansens bild i artikeln vi läste med den här bilden på samma flicka från den brittiska tidningen The Guardian (bilden finns lite längre ner i artikeln). Vad tror ni?
En del menar att de vanliga reglerna för bildpublicering inte har gällt rapporteringen från Haiti. Vi ska se om det kan finnas någon sanning i det. Vill du förbereda dig inför imorgon, läs igenom pressens etiska regler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar