fredag 12 februari 2010

Kommentar till uppgift 4

Frågan den här gången var vad Lou valde att ta upp i sitt föredrag.

Kamilla var först med att svara. Hon skriver att Lou nog har tagit upp hur hemlösa barn har det i verkligheten och att Lou kanske vill skicka in något hon har skrivit om hemlösa till en tidning för att deras situation på så sätt ska bli mer uppmärksammad. Njomza skriver att Lou säkerligen har påpekat att vem som helst kan bli hemlös, även välutbildade personer. Nadia tror att Lou har inspirerat klassen genom att låta dem förstå att hon har fått ta del av Nos historia. Lili är också inne på inspiration och att föredraget måste ha varit intresseväckande. Hon tror att Lou gav de andra eleverna en tankeställare. Asana skriver att Lou fick åhörarna att förstå hur de hemlösa verkligen har det genom sitt föredrag och Dalia skriver att Lou nog fick klasskompisarna att tänka på framtiden och meningen med livet.

Carru använder sina egna erfarenheter av att hålla föredrag och menar att det viktigaste är att vara engagerad i ämnet som Lou var. Klasskompisarna uppfattade nog Lou som modig, kreativ och ambitiös, skriver hon också. Fanny skriver att Lou säkert har beskrivit alla faror som hotar speciellt hemlösa tjejer och Carolina menar att klasskompisarna säkert tyckte att Lou var modig som hade gett sig ut på okänd mark och faktiskt intervjuat en hemlös person och därmed visat att de inte är farliga. Det tror jag med!

Emelie påpekar att det nog är sättet som Lou håller sitt föredrag på som imponerar på klasskompisarna. De är trots allt inte så gamla och många av dem kanske aldrig har tänkt på hur hemlösa har det. Efter Lous föredrag kunde de förstå det. Sanna påpekar att det är viktigt att uttrycka egna tankar och känslor för att ett föredrag ska bli intressant. Sanna har också en annan fundering som jag tycker är intressant - om det är så att hemlösa personer är väldigt ensamma, för om de har familj och vänner kan det väl inte vara så att man struntar i att hjälpa någon i ens närhet? Det är en fråga som man kan diskutera mer.

Stephanie tror inte att Lou nämnde Nos namn i föredraget utan att hon valde att inte lämna ut henne för mycket. Hily skriver att Lou förmodligen använde sig både av fakta om hemlösa som hon fått av sin lärare och av det hon hade fått veta av No. Hon menar också att Lou har lyckats förmedla den medkänsla hon själv känner för No till sina klasskamrater.
______________________________________
Den här uppgiften ger mig svar på två viktiga frågor egentligen: dels hur ni har uppfattat det vi har fått reda på hittills i boken och dels hur ni tänker att den informationen skulle kunna presenteras i ett föredrag.

Ni visar i era svar att ni alla har gjort ett rimligt urval av vad Lou skulle kunna tänkas ta upp och ni har också funderat på hur hon förmodligen skulle presentera det hon har fått veta. Ni har också tänkt på att man i ett föredrag som behandlar något så känsligt som det Lou har fått veta så får man vara försiktig med personlig information, samtidigt som det gäller att få klasskamraterna intresserade av det man har att säga. Jag tycker ni beskriver den balansgången väldigt väl!

Några av er är inne på vad ni själva tänker om personer som har blivit hemlösa, om man skulle kunna säga att en del av dem får "skylla sig själva" eller inte. Vi har snuddat vid den diskussionen tidigare och jag kan själv erkänna att jag ibland har tänkt att "de får väl bara skärpa sig". Men är det så enkelt, egentligen? Med tanke på vad vi vet om No så har ju alla sin historia... Vi får nog prata mer om det där, känns det som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar