lördag 6 februari 2010

No och jag s 48 - 61

Ni som har lånat ert ex av No och jag på skolbiblioteket - glöm inte att låna om den.
_______________________________
Avsnittet vi läste igår handlade en hel del om No, men först fick vi veta att Lou har haft svårt att sova i många år. Ibland tar hon sömntabletter för att kunna sova, men hon säger att de är beroendeframkallande så hon bör inte ta dem så ofta.

No svarar på ganska många av Lous frågor när hon intervjuar henne. Men det är inte alltid som No dyker upp när de har stämt träff. Vi får veta att No nyss har fyllt arton, att hon har lämnat ett akuthem som hon bodde på för några månader sedan, att hon är hemlös, men att hon inte gillar att man säger det. Hon sover på olika ställen, ibland i någon annan hemlös persons tält, ibland hos någon kompis eller på snuskiga natthärbärgen. Hon fördriver tiden genom att åka på metron, gå runt på varuhus tills de slänger ut henne, på bibliotek, på tvättomater, i parker eller på stationer. Vi förstår att hon som tjej är mycket utsatt. Hon är ofta rädd. Hon berättar för Lou om våld och om känslan av att hela tiden vara på sin vakt. Hon är ett "byte" på gatan.

Lou berättar inte för sina föräldrar att hon träffar No. Istället säger hon att hon har varit på bio med någon i klassen eller att hon jobbar med ett skolarbete hemma hos en kompis. Föräldrarna verkar glada över att hon har kompisar och frågar inte mer.

Om Nos mamma får vi veta att hon bor i Ivry som är en förort till Paris. No blev placerad i fosterhem när hon var tolv år och efter det har hon träffat sin mamma 3-4 gånger. Det sägs att mamman har fått en son och att hon "har börjat ett nytt liv". Lou känner att No ger henne en gåva som hon inte har förtjänat när hon berättar om sitt liv (s 56).

Lou är rädd när hon lämnar No på kafét efter att hon har intervjuat henne. Kanske är det sista gången de ses?

Lou håller sitt föredrag. Efteråt applåderar hela klassen och läraren, Monsieur Marin, ler.

Tvättomat i Paris

Bild: http://www.cosmopolitan.se/blog/solli-i-paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar