tisdag 16 februari 2010

Dagens lektion: ett bra blogginlägg

Här är en bild på författaren Jonas Hassen Khemiri som jag pratade om idag på lektionen. Han har skrivit bland annat Ett öga rött och Montecore - en unik tiger.

Idag fyllde vi i en enkät som handlade om vad vi tyckte om författarbesöket av Per Nilsson. Vi tittade också på frågan till uppgift 5 tillsammans (se frågan i tidigare inlägg). Frågan behandlar en viktig del av boken No och jag, nämligen vad det innebär att bli vuxen och vad man eventuellt måste medge för att bli det. Vi pratade om vad det innebär att "medge" något och vi kom fram till att det kan betyda att erkänna, att inse, eller att acceptera något.

Jag frågade vad ni anser att ett bra blogginlägg ska innehålla. Vi kom fram till följande:

  • Layouten, upplägget och strukturen är viktig för helhetsintrycket
  • Inlägget ska innehålla en högre stilnivå, d v s mer skriftspråk än talspråk
  • Ovanliga formuleringar eller ordval gör inlägget intressant
  • Inlägget bör innehålla en tydlig åsikt
  • Man ska bygga vidare på andras tankar och resonemang
  • Man kan ställa en fråga som man funderar på så att man själv och andra kan utveckla den i sina inlägg
  • Det ska synas i ens inlägg att man har funderat på begreppen kvalitet och kvantitet
  • Samtidigt som man bygger vidare på andras tankar är det bra att visa originalitet och självständighet i sitt inlägg, d v s att man också har en egen tanke eller idé som man utvecklar.

_________________________________________________

Jag håller med om allt ni sa. Det som vi diskuterade mest var begreppen kvantitet, det vill säga hur mycket man skriver, och kvalitet, det vill säga hur bra det man skriver är. De flesta skribenter behöver jobba med att säga mer, fast med färre ord. Det är svårt, men det är också det som ofta utmärker en bra text.

Kontrollera era egna texter och se efter om ni upprepar er, eller om ni skulle kunna uttrycka samma sak fast på ett mindre "pratigt" sätt. För att kunna göra det gäller det att vara precis i sitt ordval och hitta de innehållsrika orden.

Det andra som jag tycker är viktigt för att ett inlägg ska bli bra är strukturen på inlägget. Det ska synas att ordningen på det du säger är väl genomtänkt, inte bara en samling lösryckta, nedskrivna tankar.

För att ett inlägg ska bli riktigt bra krävs alltså både kvalitet och struktur.

Bild: Leif Hansen www.dagensbok.com

1 kommentar:

  1. Har sett hans bilder i google. Han är OK men i vissa bilder ser han ut som indian. Ifall han bara klipper håret lite tror jag att han kommer se bättre ut och ifall han bilr lite tjockare. Han ser yngre än hans riktiga ålder.. ;)

    SvaraRadera